Monarke Amsterdam

MET DE MONARKE AMSTERDAM HAALT U EEN ONGEKEND VEELZIJDIG ORGEL IN HUIS

De Oude Kerk in Amsterdam en het Vater-Müllerorgel genieten wereldwijd aanzien onder orgelliefhebbers. Bekende namen als Jan Pieterszoon Sweelinck en Feike Asma maakten, elk in hun eigen tijd, muziekliefhebbers van over de gehele wereld met het majestueuze gebouw bekend. Zij, en vele andere grootheden, lieten prachtige orgelklanken door de kerk waaien en in een secondenlange nagalm met het historische gebouw versmelten. Met de Monarke Amsterdam is het mogelijk om zelf in hun voetsporen te treden.

De Monarke Amsterdam bevat het pijp voor pijp gesamplede Vater-Müllerorgel van de Oude Kerk.

En daarmee is het indrukwekkende drieklaviers hoofdorgel met zijn 54 stemmen nu ook bespeelbaar in uw eigen woonkamer. Hiermee haalt u een ongekend veelzijdig, historisch en imposant instrument in huis. Alle stijlen, of het nu barok of romantiek betreft, komen op dit orgel tot hun recht. Achter het orgel, met zijn karakteristieke versieringen en zeer gelijkende speeltafel, waant u zich direct in de Oude Kerk. Laat u meevoeren naar die mysterieuze plaats, waar toporganisten van over de hele wereld al eeuwenlang hun inspiratie vinden én brengen.

Meer weten?Lees hier de volledige brochure. Johannus – Monarke Amsterdam

Categorieën: , ,

Beschrijving

DE OUDE KERK IS HET OUDSTE GEBOUW VAN AMSTERDAM

Op de plaats waar in de 13e eeuw een houten kapel werd gebouwd, verrees een kleine eeuw later een stenen kerk. Talrijke verbouwingen en restauraties later resulteerde dat in het huidige karakteristieke monument, dat zich het oudste nog bestaande gebouw van Amsterdam mag noemen. De rijk versierde hallenkerk annex basiliek kenmerkt zich door het grote vloeroppervlak, de houten gewelven en de combinatie van glas, hardsteen en pleisterwerk.

Alles bij elkaar zorgt het voor een geweldige akoestiek, waar het Vater-Müllerorgel zijn secondenlange nagalm aan dankt.

Naast een Rijksmonument is de Oude Kerk sinds 2012 ook een plek voor hedendaagse kunst. In een programma dat bestaat uit kunstprojecten, concerten, performances en andere activiteiten gaan kunst en muziek een relatie aan met het eeuwenoude erfgoed.

 

HET VATER-MÜLLERORGEL STAAT WERELDWIJD IN HOOG AANZIEN

Al in de 15e eeuw beschikte de Oude Kerk over een orgel. Het was bevestigd aan de westwand van de kerk. In de 16e eeuw werd het vervangen door een drieklaviersinstrument. Het was dit orgel waarop de wereldberoemde componist Jan Pieterszoon Sweelinck van 1577 tot 1580 speelde. Het huidige hoofdorgel van de Oude Kerk dateert van 1724. Het werd gebouwd door Christian Vater en kort daarna enigszins aangepast door Johann Caspar Müller. De diverse renovaties, waarvan de laatste plaatsvond tussen 2015 en 2019, hebben van het oorspronkelijke barokorgel een alleskunner gemaakt. Bach en Mendelssohn, klassieke psalmkoralen én moderne melodieën: het kan op dit orgel allemaal.

Niet voor niets staat het instrument wereldwijd in hoog aanzien en is het met grote namen verbonden. Naast Feike Asma werd het onder anderen door Marcel Dupré en Jeanne Demessieux bespeeld.

Ook vandaag de dag wordt het achttiende-eeuwse instrument regelmatig bespeeld door getalenteerde en gevestigde musici, tijdens de verschillende muziekseries en orgelconcerten die in de Oude Kerk plaatsvinden.

 

SWEELINCK EN ASMA HEBBEN DE OUDE KERK MUZIKAAL OP DE KAART GEZET

Het was componist en organist Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621) die de Oude Kerk van Amsterdam muzikaal op de kaart zette. Vanuit heel Europa trokken jonge organisten naar onze hoofdstad om les van hem te krijgen. Ook in Amsterdam zelf was hij een bekende; bijna dagelijks werd het orgel door hem bespeeld tijdens publiek toegankelijke concerten.

Eeuwen daarna raakte de naam van organist en dirigent Feike Asma (1912-1984) aan de kerk en het later gebouwde Vater-Müllerorgel verbonden. Anders dan Sweelinck was hij niet in dienst van de kerk, maar met zijn unieke spel – binnen een halve minuut herkenbaar aan toucher, registratie en interpretatie – wist hij duizenden muziekliefhebbers tot een bezoek aan de kerk te verleiden.

 

ACHTER DE MONARKE AMSTERDAM WAANT U ZICH DIRECT IN DE OUDE KERK

De Monarke Amsterdam is zo ontworpen, dat wie op de orgelbank plaatsneemt zich direct in de Oude Kerk waant. Het design van de bank en het pedaal met hun sierkrullen, de klavierblokken met hun elegante opbouw, de sierlijst rond de lessenaar en het ambachtelijke houtsnijwerk op het front, zijn overtuigend geïnspireerd op de rijke vorm-geving van het Vater-Müllerorgel. Hetzelfde geldt voor de registerborden.

De letters op de naambordjes zijn, dankzij intensieve studie van een typograaf, identiek aan de graveringen van het origineel. Met de houten trekregisters is het al niet anders. Alles ademt Vater-Müller.

 

PALISSANDERHOUTEN TREKREGISTERS EN IDENTIEKE NAAMPLAATJES LATEN DE VERBEELDING ALLE RUIMTE

Wie op de Monarke Amsterdam de registraties klaarzet, bevindt zich in gedachten achter het Vater-Müllerorgel van de Oude Kerk. De trekregisters van prachtig palissanderhout inclusief de identiek getypografeerde naamplaatjes laten deze verbeelding alle ruimte. De 54 stemmen tellende dispositie van de Monarke Amsterdam is exact gelijk aan die van het Vater-Müllerorgel van de Oude Kerk.

Een klein maar praktisch verschil is de registerindeling. De Monarke Amsterdam telt geen vier rijen van acht, maar acht rijen van vier registers. Dat brengt ook de buitenste registers binnen handbereik van de organist. Daarmee biedt dit orgel het ultieme compromis tussen authenticiteit en optimaal gebruiksgemak.

 

NIET ALLEEN HET ORGEL, DE GEHELE KERK WORDT BESPEELD

Met een 12.2-audiosysteem, twee tweeter-kanalen en twee beschikbare surroundkanalen voor extra ruimtelijkheid maakt de Monarke Amsterdam de fantasie compleet. Wie zijn ogen sluit, weet niet beter of hij bevindt zich onder de houten gewelven van de Oude Kerk. De hoogwaardige klanken van de zorgvuldig gesamplede pijpen van het Vater-Müllerorgel rollen in al hun volheid uw huiskamer binnen.

Met de traploos instelbare galm bepaalt u ook nog eens helemaal zelf op welke luisterpositie u uw eigen spel wilt ervaren. Deze sensatie geeft u het machtige gevoel niet het orgel, maar de gehele kerk te bespelen. Eenvoudig in uw huiskamer.

 

DE 54 STEMMEN VAN DE MONARKE AMSTERDAM WORDEN DIRECT GEACTIVEERD

Met de ultrasnelle Direct Streaming-technologie bespeelt u het Vater-Müllerorgel van de Oude Kerk in Amsterdam rechtstreeks vanaf het geheugen van uw Monarke. Deze snelheid is te danken aan het zeer geavanceerde moederboard,

gebaseerd op solid state-technologie. Wanneer u het orgel aanzet, worden de 54 stemmen binnen enkele seconden geactiveerd.

Extra informatie

Merk

Johannus

Klavieren

3

Stemmen

54

Koppels

5

Tremulanten

3

Zweltreden

2

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Aanmelden nieuwsbrief
Chat openen
Hallo,

Waar kan ik je mee helpen?